درباره کیش

جزیره کیش

جزیره کیش

جزیره کیش

جزیره کیش، ” Kish Island ” یک جزیره توریستی در جنوب ایران، واقع در دریای خلیج فارس است که یکی از شهرهای استان هرمزگان و زیر مجموعه شهرستان بندرلنگه میباشد.

این جزیره اولین منطقه آزاد تجاری ایران بوده و به همین دلیل حائز اهمیت واقع شده و به عنوان یک مقصد توریستی و تجاری سرمایه گذاری زیادی در آن صورت گرفته و تعداد زیادی مراکز خرید و تفریحی و تجاری، هتل های فراوان و جاذبه های گردشگری برای رونق این جزیره ساخته شده تا گردشگران زیادی را به خود جلب کند.

علاوه بر این برای جذب سرمایه گذاران، دولت قانون معافیت از درآمد 20 ساله را برای مشاغل تصویب کرده تا سرمایه گذاران را تشویق و به کیش جذب نمایند و این هم یکی از دلایل مهم آبادانی و رونق کیش میباشد.

کیش پس از دبی و شرم الشیخ، سومین مقصد پربازید برای تفریحات و تعطیلات در خاورمیانه میباشد. سالانه گردشگران زیادی از ایران و تعداد محدودتری از سایر کشور ها به این شهر گردشگری سفر میکنند.

جزیره کیش

پیشینه

کیش در گذشته نام های متفاوتی داشته از جمله کامتینا ، ارایکا، آراکاتا و قیس.

در دوران آشوریان و ایلامیان موقیعیت جغرافیایی این جزیره مشخص شد و به عنوان ایستگاهی برای قایق های بادبانی مورد استفاده بوده است.

با نابودی این تمدن ها این جزیره هم به فراموشی سپرده شد تا در زمان شاهان هخامنشی بار دیگر جزایر خلیج پارس، با پیشرفته تر شدن صنعت دریانوردی ، رونق گرفتند.

این خاک متعلق به ایران زمین بود تا زمان حمله اسکندر مقدونی که در آن زمان با نام آرکاتا از کیش یاد میشده.

مجدد در زمان ساسانیان و اشکانیان متعلق به خاک ایران شده است و تا زمان خلفای اموی این امر همچنان ادامه داشت.

در زمان 249 قمری، یکی از ایرانیان شجاع اهل ری، به خلفای اموی حمله کرده و تمام جزایر خلیج پارس، از جمله کیش و حتی بحرین را هم تصاحب کرد.

در دوران سلجوقیان جزیره کیش به بزرگترین مرکز تجاری خلیج پارس تبدیل شد و در همین دوران دودمانی به نام قیاصره در کیش قدرت را به دست گرفتند. اینان از نسل شخصی به نام قیس ( ظاهرا از استان بوشهر) بودن که در ابتدا به عنوان دزدان دریایی غنایم به دست میاوردند. آخرین حاکم قیاصره، ملک سلطان نام داشت که به دست حاکم آن زمان هرمز کشته شد.

در گذر زمان کیش و هرمز به دست نظامیان پرتغالی اشغال گردید و حدود 100 سال، از سلطه ایرانیان خارج شد اما در زمان صفوی، سپه سالار شاه عباس، به نام امام قلی مجدد جزایر خلیج فارس را به نفع ایران فتح کرد.

تا اوایل دوران سلطنت پهلوی، کیش مرکز صید ماهی و مرکز تجارت مروارید مرغوب خلیج پارس بوده است که با ورود مروارید ژاپن از ارزش آن کاسته شد.

در سال 1349 به دستور محمدرضا شاه پهلوی، هیئتی از آمریکائی ها و ایرانیان برای بازدید و توسعه این سرزمین وارد آن شدن و برای تبدیل آن به یک جزیره توریستی و گردشگری شروع به برنامه ریزی و ساخت اماکن تفریحی متنوع، هتل های لوکس ، کازینو و فرودگاه کردند و همچنین کاخ هایی برای سکونت خانواده سلطنتی برپا گردید تا در فصل زمستان بتوانند از هوای مطلوب جزیره استفاده کنند.

و نهایتا کیش مقصد گردشگران خارجی و ایرانی قرار گرفت و به عنوان یک مرکز توریستی مجلل و کانون گردشگری ایران شناخته شد.

جزیره کیش در سال ۱۳۶۱ به عنوان نخستین منطقه آزاد تجاری کشور برگزیده شد. امروزه اقتصاد کیش برپایه گردشگری و تجارت استوار است.

جزیره کیش

موقعیت جغرافیایی

موقعیت جغرافیایی این منطقه واقع در دریای خلیج پارس میباشد که در شمال آن دیگر شهرهای ایران و در شرق آن تنگه هرمز قرار دارد و در جنوب به امارات متحده عربی و در غرب به بحرین، قطر و عربستان منتهی میشود.

مساحت آن 91 کیلومتر مربع و محیط آن برابر با 40 کیلومتر میباشد.در این جزیره خبری از کوه و تپه نیست و سطحی نسبتا صاف دارد و هیچگونه رودخانه ای هم وجود ندارد اما دارای چندین منبع آب زیرزمینی میباشد.

جزیره کیش

 

آب و هوا

آب و هوای کیش ، نیمه استوایی و بسیار خشک میباشد. میزان بارندگی سالانه بسیار کم و رطوبت به 60 درصد هم میرسد.بیشترین میزان بارندگی در پاییز در ماه آذر و در زمستان در ماه های دی و بهمن صورت میگیرد.

میانگین دمای سالانه 26.6 میباشد. بهترین دمای هوا در فصل پاییز و زمستان وجود دارد.

 

پوشش گیاهی

پوشش گیاهی در کیش شامل گیاهان مقاوم در برابر خشکی است که برخی از این گیاهان عبارتند از درختان نخل، درختان بومی کهور ایران و کنار و درختان غیر بومی کهور پاکستانی، اکالیپتوس،آکاسیا،کنوکارپوس، ابریشم و درخت کمیاب ” لور ” که از زمان حضور پرتغالی ها در این خاک آورده شدو در این خاک دامن گسترانید.

جزیره کیش

 

بومیان و فرهنگ

بومیان کیش ، شامل افرادی هستند که به زبان مادری انها عربی و فرهنگ لباس و آداب و رسومی مشابه سایر اعراب دارند.

این بومیان در گذشته زندگی ساده و به دور از تکنولوژی ای داشته اند و اکثرا مسلمان و سنی هستند. بومیان جزیره از راه های صید ماهی ، تجارت مروارید، دامداری و دریانوردی کسب روزی میکرده اند.

غذاهای سنتی آنها بیشتر از آبزیان دریایی میباشد.برخی از این غذاهای عبارتند از قلیه ماهی و میگو، مضروبه، هریسه و مچبوس. نژاد بومیان کیش عمدتا دراویدی (جنوب غرب شبه قاره هند)، سامی (اعراب، آشوریان و عبرانیان) و سیاه پوست میباشند.

برخی از صنایع دستی آنها عبارتند از حصیر بافی به دلیل وجود درخت نخل، زیورآلات ساخته شده از صدف به دلیل وجود دریا و کوزه های سفالی به دلیل وجود یک نوع خاک مرغوب برای تولید آنهاست.

اما امروزه جزیره کیش تبدیل به یک ایران کوچک شده است که از تمام اقوام ایرانی در آن ساکن شده اند. جمعیت این جزیره در حال حاضر نزدیک به 40 هزار نفر میرسد.

جزیره کیش

 

 

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *